Medya ve Sinema-TV

ROFİFE Kısa Film Festivali ödülleri verildi

6. ROFİFE Uluslararası Kısa Film Festivali, Ufuk Üniversitesi Kampüsü'nde gerçekleşen ödül gecesi ile son buldu

ROFİFE Kısa Film Festivali ödülleri verildi

6. ROFİFE Uluslararası Kısa Film Festivali, Ödül Töreninde Konuşan Rotary 2430 Bölge Guvernörü Teoman Kaynar, “Bugün burada, ROFİFE Uluslararası Kısa Film Festivali'nin 16. yılını kutlamanın gururunu ve heyecanını yaşıyoruz. Bu muhteşem etkinlikte bir araya gelerek, sinemanın büyülü dünyasında sanatın ve yaratıcılığın izinde yolculuk yapıyoruz.” Dedi.

Teoman Kaynar: Genç Yeteneklerin Seslerini Duyuruyoruz”

ROFİFE’nin sadece bir film festivali değil, aynı zamanda genç yeteneklerin keşfedilmesine ve desteklenmesine de aracılık ettiğini belirten Teoman Kaynar, şöyle konuştu: “ Bu festival, kısa filmler aracılığıyla genç yönetmenlere, senaristlere ve oyunculara seslerini duyurma fırsatı sunuyor. Sinema, kültürler arası anlayışın ve barışın güçlü bir aracıdır. Filmler, insanların duygularını, düşüncelerini ve deneyimlerini paylaşmalarını sağlar. ROFİFE'nin bu yılki seçkisinde de, farklı kültürlerden ve toplumsal konulardan esinlenen birçok harika filmi bir araya getirdiğini görmekten büyük mutluluk duyuyoruz.”

Animasyon Kategorisinde Birinciliği Genç Yönetmen Özlem Baykuş Paçacıoğlu aldı

Animasyon kategorisinde, üçüncülüğü Ecem Çörtle'nin yönettiği "The Galactic Miracle", ikinciliği Alena Kulikova'nın "Eisenstein and Calavera" adlı filmi ve birinciliği ise Özlem Baykuş Paçacıoğlu'nun yönettiği "Rezzan" adlı eseri elde etti. Paçacıoğlu ödülünü alırken yaptığı konuşmada, “Rezzan karakterini tasarlarken, onun içsel dünyasını yansıtacak ve seyirciye derinden etkileyecek bir tasarım hedefledim. Görsel dil oluştururken, karakterin iç dünyasını ve dış dünya arasındaki farkı vurgulamak için klasik ve serbest çizim tekniklerini kullandık. Filmde, hikayenin duygusuyla animasyonun görsel dili arasında bir ifade birliği yaratmaya özen gösterdik. İzleyicilerden beklediğim tepkiler, filmin içsel bir yolculuk sunması ve izleyicilere derin bir duygu deneyimi yaşatmasıdır. Ayrıca, görsel dilin ve animasyonun izleyiciler üzerinde güçlü bir etki bırakmasını umuyorum” Dedi.

Belgesel kategorisinde birincilik ödülü “ Beyaz Dağın Çocukları” filmine gitti.

Belgesel kategorisinde, üçüncülük Cem Güzel'in "Psikolojik Enkaz", ikincilik Evrim İnci'nin "Duvar" ve birincilik ise Yalçın Çiftçi'nin "Beyaz Dağın Çocukları" adlı filmine layık görüldü. Yönetmen Yalçın Çiftçi, ödül töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi ; "Beyaz Dağın Çocukları" filminin festival yolculuğu, Ekim ayında başladı ve o zamandan beri birçok ulusal ve uluslararası film festivaline katıldık. Şu ana kadar aldığımız geri dönüşler oldukça olumlu oldu. Filmimiz, izleyicilerden ve eleştirmenlerden olumlu eleştiriler aldı ve birçok festivalde ödüle layık görüldü. Bu geri dönüşler, filmimizin toplumda yarattığı etkiyi gösteriyor ve bizleri gelecekteki projelerimiz için daha da motive ediyor “

Resul Aşlak’ın “Fotoğraf” filmi deneysel kategoride birinciliği aldı.

Deneysel kategoride, üçüncülüğü Ecem Çörtle'nin "Confined", ikinciliği Hazan Beklen'in "İnsan Örtüsü" ve Halime Usta'nın "Soğuk, Uzak ve Kirli" adlı eseri paylaşırken, birincilik ise Resul Aşlak'ın "Fotoğraf" filmine gitti. Yönetmen Resul Aşlak, ödül töreninde yaptığı konuşmada, hedefinin, filmi izleyenlerde savaşın ve göçün insanlar üzerindeki etkisini görmelerini sağlamak olduğunu belirterek, “ Ayrıca çıkarlar ve ikiyüzlülük temalarına dikkat çekmek istedim. Filmimi izleyenlerde derin bir düşünce ve empati uyandırmayı amaçladım.” Dedi. Gelecekte daha fazla kısa film yapmak istediğini açıklayan Aşlak, “ ‘Fotoğraf’ filmi benim için bir başlangıçtı ve bu tarzda daha çok iş yapmayı planlıyorum. Özellikle belgesel ve deneysel türlerde daha derin ve etkileyici projeler üzerinde çalışmak istiyorum.” Şeklinde konuştu.

Yönetmen Ece Akalın Alagöz’ün “Benim De” filmi Kurmaca kategorisinde birinci oldu.

Kurmaca kategorisinde, üçüncülüğü Aziz Alaca'nın "Kruvasan", ikinciliği Ali Rıza Bayazıt'ın "Teamül" ve birinciliği ise Ece Akalın Alagöz'ün "Benim De" adlı filmi kazandı. Ödülünü alırken yaptığı konuşmada Alagöz, ” 'Benim de' filmi, aslında Anton Çehov'un "Kime Anlatsam Kederimi" öyküsünden uyarlanmıştır. Ancak, bu filmi bir acıyı paylaşamama hikayesi olarak yorumlayabiliriz. Bir taksicinin, kısa süre önce kaybettiği oğlunun acısını içinde taşıyıp, ama bir türlü dışa vuramamasını konu alıyor. Karakteri tasarlarken, onun içindeki acıyı anlatmak istedim, ancak bunu klasik bir ağlayan veya acı çeken karakter olarak değil, içindeki acıyı içine atan biri olarak yansıtmak istedim” Dedi.

Ödül törenine katılan konuklar arasında tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu Hakan Karsak, oyuncu ve seslendirme sanatçısı Zafer Ergin, oyuncu İnanç Konukçu, oyuncu, yönetmen, sanat yönetmeni ve yazar Tamer Levent, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Emek Göksu ile şarkıcı, söz yazarı, besteci, yapımcı ve aranjör Gökhan Kırdar da yer aldı.

Sinema Sanatçılarına Özel Ödüller Verildi

ROFİFE Uluslararası Kısa Film Festivali, bu yıl sanat dünyasının önemli isimlerine özel ödüller vererek sinema sanatına olan katkılarına vurgu yaptı. Ödül gecesinde, sanata olan tutkuları ve emekleriyle öne çıkan isimler ayrıcalıklı bir şekilde onurlandırıldı.

Ünlü tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu Tamer Levent, sanata olan sınırsız katkılarından dolayı "Sanata Evet Ödülü" ile ödüllendirildi. İnanç Konukçu ise uzun yıllar sinema sektöründe gösterdiği özverili çalışmaları ve emeğiyle "Emek Ödülü"ne layık görüldü. Başarılı bir oyuncu ve yönetmen olan Hakan Karsak, sinema sektöründeki başarılarından dolayı "Başarı Ödülü" ile onurlandırıldı. Ödül gecesinde, sinema dünyasının sevilen isimlerinden Zafer Ergin de "Sanata Saygı Ödülü" ile ödüllendirildi.

Yorumlar